Locuitorii comunei Șelimbăr sunt invitați de administrația locală printr-un clip video să folosească toate facilitățile site-ului primăriei. Pe www.primariaselimbar.ro, cetățenii pot plăti impozitele și taxele, pot primi adeverințe, autorizații și certificate și se pot plăti amenzile. În plus, cetățenii sunt invitați să raporteze problemele de care se lovesc în comunitate și care ar putea fi rezolvate de administrația locală. ”Am realizat și acest videoclip tocmai pentru ca site-ul să fie folosit la întreaga lui capacitate. Sunt convins că în timp, șelimbărenii vor fi folosi tot mai mult această platformă”, susține primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu.

Șelimbărul, dat exemplu de Microsoft

Primăria Şelimbăr a fost dată drept exemplu pe pagina Microsoft pentru bune practici în adminsitraţia locală. Conform unui articol de pe site-ul companiei Microsoft, infrastructura online a primăriei oferă posibilitatea locuitorilor să depună sau să primească online orice tip de acte au nevoie de la administraţia locală.  „Am făcut analize şi am ajuns la concluzia că această cale tradiţională bazată pe hârtie nu mai este acceptabilă. (…) Am vrut să schimbăm complet modul cum se lucrează în cadrul primăriei şi să abordăm cele mai bune practici, atunci când a trebuit să rezolvăm problemele comunităţii”, spunea Marius Grecu.

Costuri operaționale reduse cu 30%

După implementarea acestui sistem, costurile operaţionale anuale ale primăriei s-au redus cu 30%, fără a mai lua în calcul timpul salvat al cetăţenilor, care nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze la sediul instituţiei pentru orice hârtie. Potrivit primarului localităţii, „totul poate fi făcut acum online, astfel că comunicarea cu oamenii a devenit simplă şi rapidă, iar documentele sunt automat arhivate – ceea ce a dus la reducerea costurilor pentru serviciile poştale cu 20%. Suntem şi într-o poziţie mai bună de a implementa GDPR (Regulamentul privind protecţia datelor – n.n.). Aici nu mai avem cozi la care să stea lumea să aştepte, iar administraţia locală a venit mai aproape de cetăţean”, a mai spus în articol primarul Marius Grecu.