Activitatea Poliției Locale Șelimbăr a fost ilustrată într-un videoclip în care e prezentată o parte din activitatea cotidiană a polițiștilor locali din localitate.

În primele cinci luni ale anului, Poliția locală Șelimbăr în cinci luni: 91 de amenzi, în valoare de 96.360 de lei. S-au soluţionat peste o sută de sesizări și au întocmit 106 procese verbale de constatare a contravenţiei, aplicând 91 de amenzi, în cuantum de 96.360 de lei și 15 avertismente, se arată într-un raport al Poliției Locale Șelimbăr.

Cele mai multe contravenții, 64, se referă la prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 28/2013, privind aprobarea Regulamentului referitor la buna gospodărire a comunei Şelimbăr (deşeuri, staţionare pe spaţiul verde, noroi pe carosabil, deversare ape menajere şi dejecţii ş.a.), 15 la Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată (lăsarea liberă a animalelor, refuz de legitimare, prostituţie, minor fără supraveghere, consum de alcool pe domeniul public), 15 la Hotărârea Guvern nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Polițiștii locali patrulează zilnic în toate localităţile comunei, soluţionează petiţii, constată contravenţii şi sancţionează persoanele care se fac vinovate de acestea. De asemenea, o latură importantă a muncii de poliţie locală o constituie prevenirea faptelor antisociale.

Conform Legii poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, poliţia locală are atribuţii în domeniile ordinii şi liniştii publice precum şi pazei bunurilor, circulaţiei pe drumurile publice, disciplinei în construcţii şi afişajului stradal, protecţiei mediului, activităţilor comerciale şi evidenţei persoanelor

Serviciul Poliţia Locală Şelimbăr este format dintr-un şef serviciu, un poliţist local responsabil de sfera disciplinei în construcţii şi afişajului stradal (compartiment existent din luna septembrie a anului 2017), patru poliţişti locali care îşi desfăşoară activitatea pe teren, operativi de la începutul anului 2018, şi un poliţist local cu prerogative de pază, având postul la intrarea în sediul Primăriei.

Teritoriul de competenţă este comuna Şelimbăr, cu cele patru sate componente: Şelimbăr, Veştem, Mohu şi Bungard.