Tribunalul Vâlcea a hotărât printr-o decizie definitivă ca Muntele Dobrun să revină în proprietatea comunei Șelimbăr, astfel încât aproximativ 1.200 de hectare de fond forestier intră în administrarea comunei sibiene.

Consilierii locali vor avea pe masă la ședința din 28 noiembrie un proiect de hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru activitățile de predare-primire a suprafețelor de teren cu vegetație forestieră, de pe raza comunei Voineasa, județul Vâlcea. ”Într-o primă fază noi trebuie să ne ocupăm să facem amenajamentele forestiere, pentru a ști cu exactitate ce se află acolo. Eu am fost pe teren, am văzut că pădurea nu mai este îngrijită de câțiva ani și trebuie începute cât mai repede lucrări de igienizare. Pădurea va intra în Ocolul Silvic Valea Sadului, iar specialiștii de aici se vor ocupa mai departe de administrarea ei”, a declarat primarul Marius Grecu.

Comuna Șelimbăr a câștigat pe fond încă de la începutul anului, însă acum Tribunalul Vâlcea a dat o decizie definitivă, retrocedând cele 1.289,5 hectare de teren. În fapt, este vorba de o donație pe care Împărăteasa Maria Tereza le-a acordat-o locuitorilor din Veștem pentru serviciile aduse în activitatea de grăniceri ai Imperiului. ”Maria Tereza i-a împroprietărit pe veștemeni cu cele două dealuri de dincolo de Boița, pentru a le mulțumi pentru activitatea pe care au desfășurat-o aceștia. La Veștem era atunci și o importantă școală de grăniceri, dar și bază pentru punctul de frontieră de la Boița. Procesul a fost demarat de administrația Șelimbăr undeva în anii 2000, iar acum avem acest succes, câștigând la Tribunalul Vâlcea”, susține primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu.

În soluția definitivă dată de Tribunalul Vâlcea se stipulează faptul că au fost respinse apelurile formulate de Regi Națională a Pădurilor Romsilva, prin Direcția Silvică Vâlcea și respectiv de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice. Inițial, Judecătoria Brezoi a statuat dreptul de proprietate al Primăriei Șelimbăr pe muntele Dobrun, iar Tribunalul Vâlcea a confirmat această decizie.